”Vitaste färgen någonsin” ska kyla ner världen

publicerad 20 april 2021
- av Sofie Persson
jordens vitaste färg
Xiulin Ruan, en av forskarna som tagit fram färgen.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Forskare vid Purdue University i USA har tagit fram vad som ska vara den vitaste färgen som någonsin skapats. Färgen är så vit att den inte bara inte absorberar värme, utan rentav kan skapa kyla.

En ny färg har tagits fram av forskare och beskrivs som ”den vitaste färgen någonsin”. Det är forskare vid Purdue University i USA som tagit fram färgen och menar att det ska kunna reflektera bort 98 procent av solljuset, skriver man i ett pressmeddelande.

Tanken är att man ska kunna måla tak och fasader med färgen och att det då ska bli svalare inomhus, vilket i sin tur minskar behovet av luftkonditionering. Används färgen på ett tak som är tusen kvadratfot, motsvarande 93 kvadratmeter, skulle det kunna få en kylande effekt på tio kilowatt.

Skillnaden mellan en ”vanlig” vit färg och den här är att en vanlig färg man köper i affären faktiskt kan dra till sig värme, snarare än att kyla ner. Vanlig vit färg är ofta designad för att avvisa endast 80–90 procent av solljus och kan därför inte skapa kyla.

Xiangyu Li, en forskare vid Massachusetts Institute of Technology, som jobbade med studien säger att de letade efter ”allt som var vitt” i kommersiella produkter och att ett ämne de bestämde sig för att använda var bariumsulfat.

Vi kom fram till att genom att använda bariumsulfat kan du teoretiskt sätt göra saker väldigt, väldigt reflexiva, vilket innebär väldigt vita.

Färgen beskrivs som motsvarig till den ”svartaste svarta” färgen som finns i dagens läge som kan absorbera 99,9 procent av ljuset.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!