Den sista europeiska vildhästen utrotades för 100 år sedan. Nu ska nya hästar återintroducerats till vildmarken i Ukraina med förhoppningar att gynna den biologiska mångfalden i området.
Även om tarpanen utrotades så har den ättlingar i den polska ponnyrasen konik som länge använts som arbetshästar vid jordbruk i landet. Konikponnyerna har korsats med andra hästraser under seklen och skiljer sig genetiskt från tarpanen, men utseendemässigt är den väldigt lik den europeiska vildhästen med sina primitiva drag.
Det är två hästfamiljer på sammanlagt 23 individer som fötts upp i Lettland som nu ska ströva fritt omkring Donaudeltat och förhoppningsvis påverka biodiversiteten i området i en positiv riktning. De två hästfamiljerna ska omlokaliseras till varsitt område i deltat, en vid lövskogarna i den norra delen och den andra vid ett område där det är mycket träskmarker.
”Överskeppningen tog väldigt lång tid att organisera och resan var ganska mödosam så vi är överlyckliga att hästarna klarade sig bra. Det här är första gången som Konikponnyer omlokaliseras till deltat och vi ser fram emot att släppa dem fria att förvilda området”, säger Mykhailo Nesterenko från organisationen Rewilding Ukraine i ett pressmeddelande.
Enligt studier är konikponnyn väl lämpad för livet kring deltat och vana vid att skydda sig och sina egna mot rovdjur. Precis som sina förfäder klarar de också av hårt och kargt klimat mycket väl och behöver heller inte lika mycket mat som andra hästar.