Vattna krukväxterna med snö

publicerad 10 januari 2024
- av Sofie Persson
Ta med barnen ut och rulla snöbollar till växterma.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Snö, även kallad “fattigmansgödsel”, är utmärkt att vattna blommor med tack vare dess höga innehåll av kväve. Dock är det viktigt att komma ihåg att inte alla växter tål kylan, och då kan smält snö vara ett bättre alternativ.

När vatten faller från himlen, antingen som regn eller snö, är det fritt från klor och rikt på kvävepartiklar, vilket är fördelaktigt för många växter. Till skillnad från vanligt kranvatten, som ofta innehåller kalk, kan snö vara ett bättre alternativ för vattning av inomhusväxter.

Många växter som vi håller inomhus föredrar faktiskt att vara utomhus. Kall snö kan ge dessa växter den svalka de behöver. Växter som cyklamen, julros, ranunkler, penséer och toffelblomma trivs särskilt bra med vattning av snö, enligt Land.se. Även brudorkidéer kan med fördel vattnas med snö. För mindre krukor räcker det ofta att lägga en snöboll i jorden, medan större krukor kan behöva två. Detta är även en effektiv metod för att vattna långsamt och försiktigt. För att skydda känsliga blad kan man undvika direkt kontakt med snön.

Fördelen är att snöbollen tillfälligt hjälper till att sänka temperaturen kring växten något. Snöbollen hjälper även till med fukten runt bladverket över en lite längre period när den sakta smälter. Att den smälter långsamt och fint gör dessutom att jorden inte blir blöt på samma sätt som vid vattning utan ger mer jämnt tillskott av fukt, vilket är bra för rötterna, säger Filip Johansson som utvecklat trädgårdsappen GardenR, till Bonniertidningen Expressen.

Viktigaste näringsämnet

Kväve är det näringsämne som är viktigast för växterna och i atmosfären finns det omkring 78 procent. När det snöar är själva snöflingan längre tid i atmosfären än regn, vilket gör att den samlar mer kväve.

Förr kallade man till och med snö för ”fattigmansgödsel”, så bönderna kunde bli glada om det kom ett lätt snöfall tidig vår, säger Johansson.

Att krama snöbollar till krukväxterna kan vara en rolig familjeaktivitet. Ta med en hink eller liknande ut och börja krama snöbollar. Är det inte tösnö kan man istället ta med sig varsin spade och fylla sina hinkar. När man tagit in snön blir den sedan kramvänlig i takt med den höjda temperaturen.

Alla växter gillar inte kyla, men då kan man istället ta in snö och smälta i en hink. Tänk dock på temperaturen även när snön smält då vissa växter behöver rumstempererat vatten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!