MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 2 mars 2024

lördag 2 mars 2024

Tveksam klimatnytta med laddstolpar

publicerad 17 januari 2020
- av Markus Andersson

Satsningen på laddstationer för elbilar skulle gynna klimatet och många bostadsrättsföreningar beviljades pengar av Naturvårdsverket för detta ändamål. Nu visar det sig att de flesta laddstolpar inte används.

Det är Svenska Dagbladet som granskat laddstationerna och kommit fram till att nyttan med satsningen på denna är ”kraftigt överdriven”. Detta eftersom de stationer som byggts av bostadsföreningarna sällan används av de boende som saknar elbilar men däremot hjälper till att höja bostadspriserna.

Inför 2020 har Naturvårdsverket två miljarder kronor att dela ut projektet ”Klimatklivet” där företag, organisationer och myndigheter kan ansöka om pengar för olika satsningar som ska vara klimatvänliga.

Naturvårdsverket har beräknat att varje privat laddstation ger en utsläppsminskning på omkring 1,6 ton växthusgaser per år men några kontroller på att stationerna verkligen används och bidrar till en minskning görs inte.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Flykten från New York

RecensionerJan Sundstedt: John Carpenters cyniska syn på mänskligheten tar sig uttryck i vad som kan vara den coolaste polisstat som skådats på vita duken.

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend