Miljö

Turister vill ha orörd svensk natur

De orörda naturområdena i norra Sverige har ett stort och långsiktigt ekonomiskt värde i form av turistintäkter, skriver en norsk besökare, Rein Midteng från Oslo, i en insändare i Norrbottenskuriren.

Han påpekar att ett obrutet vidsträckt landskap inte finns i Norge och inte i övriga Europa heller.
”Man kan inte sälja en illusion om orörd natur till oss. Vi vill inte ha illusioner, vi vill ha äkta vara.” skriver han.

Rein Midteng menar att en orörd natur är en kontinuerlig resurs som kommer gynna den lokala ekonomin under evinnerlig tid. Han och hans vänner har exempelvis under sitt besök spenderat tusentals kronor på olika lokala företag; bland annat mat, fiskeutrustning och hyra av kanoter.

Han avslutar: ”Om man i stället avverkar även dessa sista skogsvildmarker, eller sätter upp vindkraftsparker eller exploaterar dem med till exempel gruvverksamhet, förstör man samtidigt möjligheterna att locka långväga besökare som oss.”

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • turism