Turister vill ha orörd svensk natur

publicerad 11 mars 2016

De orörda naturområdena i norra Sverige har ett stort och långsiktigt ekonomiskt värde i form av turistintäkter, skriver en norsk besökare, Rein Midteng från Oslo, i en insändare i Norrbottenskuriren.

Han påpekar att ett obrutet vidsträckt landskap inte finns i Norge och inte i övriga Europa heller.

”Man kan inte sälja en illusion om orörd natur till oss. Vi vill inte ha illusioner, vi vill ha äkta vara.” skriver han.

Rein Midteng menar att en orörd natur är en kontinuerlig resurs som kommer gynna den lokala ekonomin under evinnerlig tid. Han och hans vänner har exempelvis under sitt besök spenderat tusentals kronor på olika lokala företag; bland annat mat, fiskeutrustning och hyra av kanoter.

Han avslutar: ”Om man i stället avverkar även dessa sista skogsvildmarker, eller sätter upp vindkraftsparker eller exploaterar dem med till exempel gruvverksamhet, förstör man samtidigt möjligheterna att locka långväga besökare som oss.”

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.