Miljö

Trumpadministrationen tillåter kontroversiell import av elefanttroféer

Det kommer att återigen bli tillåtet att föra in elefantdelar som troféer till USA. Detta efter att Trumpadministrationen valt att inte förlänga förbudet mot importen av elefantdelar.

Det var den 1 mars som det amerikanska naturvårdsverket U.S. Fish and Wildlife Service meddelade att man inte kommer att förlänga det förbud som Trumps föregångare Barack Obama införde mot import av elefanttroféer.
Beskedet kommer trots det att Donald Trump ifjol sade att han inte hade några planer på att riva upp förbudet. De nya ändringarna innebär att jägare kan ansöka om tillstånd för att föra in elefantbetar och andra delar från djuret in i USA från utlandet, skriver Washington Post.

Troféjakten på elefanterna, främst jakten på elefanternas betar, har gjort att den afrikanska elefantens utbredning kraftigt minskat, enligt Världsnaturfonden (WWF).

De afrikanska elefanterna har på grund av jakten på elfenben minskat dramatiskt i antal. De har reducerats från uppskattningsvis 10 miljoner i början av 1900-talet till omkring 1,3–1,5 miljoner på 1970-talet och till endast omkring 400 000 i dag. Elefanterna lever i drygt 30 länder i Afrika,” skriver Världsnaturfonden på sin hemsida.

 

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!