Träd kan rena mark snabbare

publicerad 14 september 2017

Träd kan dra åt sig föroreningar från jorden och bryta ned dem genom naturliga processer. Det är något som använts i liten skala för att återställa förorenade platser.

Men processen kan göras snabbare och mer effektiv med tillsatsen av en probiotisk bakterie. Forskare vid universitetet i Washington har gjort ett storskaligt försök där träden får hjälp av en naturlig mikrob i arbetet med att rensa bort triklorelyten – ett ämne som är vanligt i industriområden och skadligt för människan om det inandas eller förtärs – från grundvatten. Resultaten publicerades i Environmental Science & Technology.

Resultaten öppnar en dörr. Vi har känt till processen under en längre period tack vare laboratorieförsök, men den har inte avänts eftersom det saknats fältresultat. Nu kan man börja använda det på riktigt, säger Sharon Doty, en av författarna.

Ofta påverkas träd negativt när de tar upp föroreningar. Men med mikrobens hjälp fann forskarna att träden växte sig större och livskraftigare, samtidigt som halten av triklorelyten i växterna minskade. Man fann även att halten av trikorelyten i grundvattnet minskade, samtidigt som höjda halter av klorid – ett harmlöst ämne som uppstår när trikorelyten bryts ned – i jorden kring trädens rötter.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.