Sydafrika lyfter noshornsförbud

publicerad 12 februari 2016

Sydafrikas högsta domstol har lyft ett förbud om inhemsk handel med noshörningshorn, som infördes år 2009.

– Domen är att nederlag för regeringen som införde moratoriet 2009 som reaktion på en kraftig ökning av tjuvjakt på noshörningar och oro för att den interna handeln underlättar den internationella illegala handeln, säger Jo Shaw, ledare för WWF:s noshörningsprogram i Sydafrika.

Att lyfta det inhemska moratoriet kan bara uppmuntra tjuvjakt och illegala aktiviteter, speciellt som det antagligen kommer att misstolkas som att förbudet gällande internationell handel hävs.

Internationell handel förblir dock förbjuden enligt CITES (Convention for International Trade in Endangered Species), men regeringen har ännu inte beslutat om huruvida man ska ansöka om återupptagen internationell handel vid CITES-konferensen senare i år. Det är inte heller säkert att en sådan begäran skulle uppfyllas, skriver WWF.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.