Miljö

Större odlingspotential än väntat

Jorden skulle kunna producera mer biomassa än vad man tidigare beräknat, enligt en studie som publicerats i Environmental Science and Technology.

När man försöker beräkna något över en hel planet måste man göra en del förenklingar och antaganden, säger Evan DeLucia, pro­fessor i växtbiologi vid University of Illinois.
Och de flesta tidigare studier har antagit att det som mest går att få ut så mycket från ett landskap som ekosystemet normalt sett skulle ha producerat. Men det har visat sig att de flesta växter inte har utvecklats for att maximera sin tillväxt.

Varje år beräknas 54 gigaton kol omvandlas till markbunden bio­massa, en siffra som varit stabil den senaste tiden. Därför har man antagit att den är så hög som den kan bli. Men då har man inte tagit med människans förmåga att öka växtligheten genom modifiering och framavling av arter och behandling av marken.

Jag vill inte vara killen som säger att vetenskapen ska rädda planeten och att vi inte ska oroa oss för jordbrukets klimatkonsekvenser eller befolkningsökningen. Allt jag säger är att vi har undervärderat växternas förmåga att växa i omhändertagna ekosystem, säger Evan DeLucia.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

 

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!