Sjöfarten har outnyttjad kapacitet

publicerad 22 mars 2014

Sjöfarten har en outnyttjad kapacitet för att direkt kunna avlasta och komplettera övriga trafikslag med stora tillkommande volymer gods och passagerare, skriver Sveriges redareförening.

Dessa möjligheter förbises dock av Trafikverket, menar föreningen. I verkets förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 saknas ett övergripande synsätt som inkluderar sjöfarten, och i den tillhörande miljökonsekvensutredningen saknas sjöfarten helt.

– Vi är väl medvetna om att sjöfarten står inför utmaningar på miljöområdet. Samtidigt spelar sjöfarten en betydande roll för att lösa en ökande energi- och klimatsmart efterfrågan på transporter, säger Christer Schoug, vd på Sveriges redareförening.

Han menar att den svenska rederinäringen antagligen är den som jobbar hårdast världen för att hitta alternativa bränslen och öka energieffektiviteten.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


119 100 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.