SD och Alliansen vill skjuta upp förbud av palmoljerester

publicerad 4 november 2017
Resultatet av när regnskog skövlas på Borneo för att ge plats åt palmoljeträd.

Medan regeringen vill stoppa på restprodukter av palmolja i biodiesel vill Alliansen och Sverigedemokraterna skjuta upp förslaget.

Om inte PFAD i dess nuvarande form stoppas här och nu, riskerar vi en situation där marknaden svämmar över av ohållbar palmolja, säger Lorentz Tovatt, näringspolitisk talesperson för Miljöpartiet till Supermiljöbloggen.

Han är kritisk mot att skjuta upp beslutet. Föreningen Gröna Bilister varnar för råvaran PFAD som är en restprodukt från palmoljetillverkning. Palmolja tillverkas av regnskog och flera skogar är hotade som en följd av palmoljeproduktion.

Gröna Bilister tycker om biodrivmedel. Därför måste vi, liksom andra, ringa i varningsklockan nu när biodiesel gjord av palmoljeprodukter är på väg att ta över marknaden. Ingen sanering av palmoljebranschen är tyvärr i sikte”, skriver de i ett pressmeddelande.

Men Alliansen och SD vill avvakta. Rickard Nordin, Centerpartiets miljöpolitiske talesperson, säger till Sveriges Natur:

– Vi vill se en konsekvensanalys av vad som händer innan man omklassificerar PFAD,.

En viktig anledning till varför PFAD är billigt är att det klassas som avfall. Bland annat behöver produkten då inte vara spårbar.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.