Renbete kan skydda mångfalden

publicerad 3 oktober 2017

Klimatuppvärmningen minskar antalet växtarter på tundran, men växtätande djur däribland renar och sorkar, kan vända den negativa effekten till en positiv, enligt en studie från Umeå universitet.

Vi fann att uppvärmningen ökade antalet växtarter på ytor som betades, eftersom det möjliggjorde för små tundraväxter att komma upp och etablera sig där. Men, när vi stängslade ute renar, sorkar och lämlar, blev växtligheten tätare och ljuset begränsades, och som ett resultat av det försvann långsamväxande växter, säger Elina Kaarlejärvi, postdoktor vid Umeå Universitet, som har lett studien.

Tidigare studier pekar på att mångfalden av växtlighet på tundran kommer att minska till följd av ett varmare klimat. Men nu prövar alltså forskare i Umeå och finska Oulu i vilken mån effekten påverkas av mängden betande djur, som är vanliga i tundraekosystem.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.