Rätt krukväxter förbättrar luften

publicerad 20 november 2016
Den röda juvelblomman (Guzmania lingulata) är en av de växter som är allra bäst på att ta upp skadliga ämnen ifrån luften i ditt hem

Förorenad inomhusluft är ett stort hot mot människors hälsa, men ett vi kan rå på, enligt en undersökning som presenterades vid American Chemical Societys nationella möte i slutet av augusti. Växter kan minska mängden lättflyktiga organiska föreningar i luften, vilka utgör en stor del av dessa föroreningar.

Lättflyktiga organiska föreningar innefattar bland annat aceton och formaldehyd som utsöndras som gaser från många källor, inklusive färger, möbler, rengöringsutrustning, skrivare och kopiatorer, och kemtvättade kläder.

Att växter kan absorbera sådana ämnen genom sina löv och rötter är känt sedan länge. Nasa började studera fenomenet redan 1984, och andra har följt efter. Vissa växter är bättre än andra på att absorbera dessa ämnen. Mycket av forskningen rör dock bara enstaka former av föreningar. Vadoud Niri som står bakom den nya studien har fokuserat på en bredare användning, och testat fem vanliga krukväxters förmåga att ta upp flera olika föroreningar.

– Baserat på resultaten vi fått fram kan vi rekommendera växter som passar sig för vissa typer av föreningar och på specifika platser. Den röda juvelblomman var mycket bra på att ta upp sex av de åtta organiska föreningar vi studerade – den absorberar mer än 80 procent av dessa ämnen – under en tolv-timmars testperiod. Så den skulle kunna vara en bra växt att ha i hemmet eller på arbetsplatsen.

Experimentet utfördes i en sluten kammare. Nästa steg blir att se hur det fungerar i ett vanligt rum, säger Vadoud Niri. Ett bra experiment skulle vara att ställa växterna på en nagelsalong och undersöka om det kan minska mängden aceton de anställda utsätts för.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!