Penélope Cruz och PETA uppmanar konsumenter att skippa päls i ny julkampanj

publicerad 9 december 2018
Skådespelerskan Penélope Cruz ber fansen att ta bort päls från sina önskelistor i en julkampanj för djurrättsorganisationen PETA

Tillsammans med en katt poserar Oscarsvinnaren och modeikonen Penélope Cruz för en ny kampanj med PETA som uppmanar ”Få oss att spinna, bär inte päls.”

Kampanjen, som släpps precis innan julrushen, kommer efter att flera designers och butiker – bland andra Burberry, Gucci, Michael Kors, Diane von Furstenberg, John Galliano och många andra – nyligen gått ut med att de kommer slopa all päls i sina kollektioner. Cruz, som passande nog plockade hem en Emmynominering för sin roll i tv-serien Mordet på Gianni Versace: American Crime Story där hon spelade den italienska modedesignern Donatella Versace – som även hon precis plockat bort päls från sitt märke – är exalterad över dessa positiva förändringar inom branchen.

– Äntligen skippar flera designers päls, och jag ser fram emot den dag då inget djur fängslas eller fångas och dödas för sin päls, säger skådespelerskan, som syntes i en anti-pälskampanj för PETA USA 2012.

PETAs videoavslöjande visar djur på pälsfarmer i Kina – världens största exportör av päls – som tvingas leva hela sina liv i trånga, smutsiga stålburar utan tillgång till tillräcklig mat och rent vatten innan de dödas av elchock, förgiftas eller gasas ihjäl. Andra fångas i fällor som slår ihop så hårt att de skär in i benet, och orsakar obeskrivlig smärta. En del djur försöker gnaga av sig sitt eget ben för att fly. Om de inte dör av blodförlust, infektion eller kallbrand så dödas de av människorna genom att strypas, klubbas eller stampas ihjäl.

Cruz tillhör en växande skara av kändisar – bland andra Eva Mendes, Charlize Theron, Gillian Anderson, Ireland Basinger-Baldwin, P!nk och Joss Stone – som stödjer PETA och dess internationella samarbetspartners för att jobba mot den grymma pälsindustrin.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.