Oljebolaget Halliburton: Vi förstörde bevis om oljekatastrofen

Halliburton, en av världens största aktörer inom oljebranschen, förstörde bevismaterial som användes i samband med utredningen av oljekatastrofen i Mexikanska golfen sommaren 2010. Nu får företaget betala böter.

publicerad 26 juli 2013
Oljeriggen Deep Horizon läckte ut enorma mängder olja i Mexikanska golfen sommaren 2010

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den kontroversiella oljejätten BP:s oljerigg Deepwater Horizon släppte ut stora mängder olja i samband med en explosion för tre år sen. Det rankas som det värsta oljeutsläppet i USA genom tiderna.

Nu erkänner Halliburton, som hade i uppdrag att tillfoga en cementplatta på sjöbotten i utsidan av oljekällans borrledning, att man raderat viktiga datorsimuleringar som BP ville använda i samband med oljekatastrofens rättsliga efterspel, rapporterar brittiska The Times.

Bevisen skulle användas mot dem
Innan oljekatastrofen inträffade blev BP rekommenderade av Halliburton att använda 21 centreringsanordningar i Deepwater Horizons oljebrunn. BP valde att använda sex centreringsanordningar.

Efter oljekatastrofen hade BP bevis genom datorsimuleringar som visade att skillnaden mellan att använda sex istället för 21 centreringsanordningar var “ytterst liten”.

Men en av Halliburtons programchefer förstörde datorprogrammet vilket gjorde att BP inte kunde använda det som bevis. Det slår amerikanska justitiedepartementet fast.

Symbolisk bötessumma
Halliburtons erkännande gör att man kommer att få betala det maximala – men symboliska –  bötesbeloppet: 200 000 dollar, motsvarande 1,3 miljoner svenska kronor.

I och med att Halliburton erkänner inbladning i oljekatastrofen 2010 blir man det tredje företaget som gör så. BP och oljeplattformsföretaget Transocean har sedan tidigare erkänt iblandning.

Fakta - oljeutsläppet i Mexikanska golfen:

Oljeutsläppet från prospekteringen Macondo i Mexikanska golfen 2010 startade i och med att oljeplattformen Deepwater Horizon exploderade och sjönk den 20 april 2010.

Läckan har orsakat stor skada på havs- och djurlivsmiljöerna såväl som i golfens fiske- och turistnäring.

USA:s regering har angivit BP som ansvariga, och tjänstemän har låtit företaget stå för alla saneringskostnader och andra skador.

 

Källa: Wikipedia

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!