MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 27 februari 2024

tisdag 27 februari 2024

Ny metod daterar oljespill

publicerad 3 juli 2016
Nu ska oljespill kunna spåras bättre

Utsläpp av olja och gas kan förorena såväl vatten som jord med giftiga kemikalier, salter och radioaktivitet, men det finns ofta inte tillräckligt mycket information för att man ska kunna bestämma när ett oljespill inträffar och vad som kan ha varit källan, men det kan förändras.

Forskare vid Duke University i North Carolina, USA, har utvecklat nya metoder för att datera utsläpp med hjälp av variationer i radiumisotoper och deras nedbrytningsprodukter.

Vi utvecklade tre oberoende dateringstekniker som baseras på de olika nedbrytningshastigheterna hos radium-, thorium-, och blyisotoper. Dessa sträcker sig från isotoper med kort halveringstid på ett par år till isotoper med mycket längre halveringstid på flera decennier. Tillsammans ger de oss kraftfulla verktyg för att utvärdera spillens ålder. Deras integration låter oss beskriva de ursprungliga signaturerna från radiumisotoper i vattnet, som berättar vad det var för avloppsvatten som orsakade spillet, säger Nancy Lauer vid Duke University.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!


Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend