Ny metod daterar oljespill

publicerad 3 juli 2016
Nu ska oljespill kunna spåras bättre

Utsläpp av olja och gas kan förorena såväl vatten som jord med giftiga kemikalier, salter och radioaktivitet, men det finns ofta inte tillräckligt mycket information för att man ska kunna bestämma när ett oljespill inträffar och vad som kan ha varit källan, men det kan förändras.

Forskare vid Duke University i North Carolina, USA, har utvecklat nya metoder för att datera utsläpp med hjälp av variationer i radiumisotoper och deras nedbrytningsprodukter.

Vi utvecklade tre oberoende dateringstekniker som baseras på de olika nedbrytningshastigheterna hos radium-, thorium-, och blyisotoper. Dessa sträcker sig från isotoper med kort halveringstid på ett par år till isotoper med mycket längre halveringstid på flera decennier. Tillsammans ger de oss kraftfulla verktyg för att utvärdera spillens ålder. Deras integration låter oss beskriva de ursprungliga signaturerna från radiumisotoper i vattnet, som berättar vad det var för avloppsvatten som orsakade spillet, säger Nancy Lauer vid Duke University.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.