Musselmjöl kan ge gulare och godare ägg

publicerad 6 september 2014

Mjällby Lantgård är först i landet att erbjuda KRAV-ägg där inte hönorna utfordrats med importerat proteinfoder eller fiskmjöl. Fiskmjöl är en bristvara och en anledning till rovfiske.

Istället får de musselmjöl i fodret. Hönorna älskar det och väljer det först om de får möjlighet. Smaken blir bra på äggen och de blir gulare av de färgämnen som finns i växtplank- ton och gräs. Odling av musslor bidrar till att minska övergöd­ningen i havet eftersom de hjälper till att återföra kväve och fosfor som läckt ut från land.Foto: ceciliawisen/CC BY-NC 2.0

– Vi får ett Agro-Aqua kretslopp, säger forskare på Kristinebergs Marina Forskningsstation och Sveriges Lantbruksuniversitet.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!