Musselmjöl kan ge gulare och godare ägg

publicerad 6 september 2014

Mjällby Lantgård är först i landet att erbjuda KRAV-ägg där inte hönorna utfordrats med importerat proteinfoder eller fiskmjöl. Fiskmjöl är en bristvara och en anledning till rovfiske.

Istället får de musselmjöl i fodret. Hönorna älskar det och väljer det först om de får möjlighet. Smaken blir bra på äggen och de blir gulare av de färgämnen som finns i växtplank- ton och gräs. Odling av musslor bidrar till att minska övergöd­ningen i havet eftersom de hjälper till att återföra kväve och fosfor som läckt ut från land.Foto: ceciliawisen/CC BY-NC 2.0

– Vi får ett Agro-Aqua kretslopp, säger forskare på Kristinebergs Marina Forskningsstation och Sveriges Lantbruksuniversitet.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet




Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.