Monsanto anklagas för gifter

publicerad 16 december 2016

På världsmatdagen den 16 oktober inleddes en rättegång mot det multinationella jordbruksföretaget Monsanto i Haag, Nederländerna.

Företaget ställs till svars för att ha utvecklat och spridit dödliga produkter som Agent Orange, DDT och glyfosat (Roundup). Företaget är också hårt kritiserat för sina marknadsstrategier, som anses utnyttja småbrukares maktlösa situation gentemot de internationella agro-företagen.

Bakom stämningen står IFOAM Organics International, i vilken svenska Krav är medlem, The Organic Consumers Association (OCA), Navdanya, Regeneration International (RI), Millions Against Monsanto och Via Campesina. Initiativet går under namnet Monsanto Tribunal, och är finansierat genom crowdfunding.

Ett av syftena med processen är att brott mot naturen, eller ecocide, ska inkluderas formellt i internationella rättsprocesser. Därför kommer rättegången att ske just i Haag.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.