Molekylär skillnad i ekologisk mat

publicerad 16 juni 2014

Det finns en skillnad mellan ekologiskt och konventionellt odlade grödor som kan mätas på molekylär nivå. Det visar en grupp svenska och danska forskare i en studie som nyligen publicerats i tidskriften Analytical and Bioanalytical Chemistry.

Forskarna mätte 1600 olika ämnen i vitkål med hjälp av den re­lativt nya och växande metoden metabolomik. Det är mätning och utvärdering av de små molekyler, metaboliter, som är resultatet av de kemiska processer som ständigt pågår i cellerna.

Vid en första analys såg forskarna att odlingsåret hade stor effekt på vitkålens sammansättning men utöver det kunde de även se andra tydliga skillnader beroende på produktionssättet. De menar att det skulle kunna användas för att kemiskt verifiera ekologiska produkter.

De skriver att de inte kan se vilken odlingsform som skulle ge nyttigare livsmedel men att deras resultat möjligen kan styrka andra studier som har visat att ekologiskt skulle vara bättre. Det behövs mer forskning på detta, är deras slutsats.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.