Miljögifterna ej under kontroll

publicerad 13 maj 2014

Sedan millennieskiftet har delar av samhället utvecklat en upp­fattning om att miljögifterna och deras effekter numera är under kontroll. Men så är det inte, menar Tomas Hansson, forskare på Insti­tutionen för tillämpad miljövetenskap vid Stockholms universitet.

Han har tillsammans med en grupp forskare studerat hälsan hos abborre i ett antal industrialiserade områden i Västernorrland med föroreningar från både historiska och nutida verksamheter, bland annat pappersmassaindustrier och reningsverk.

De undersökta hälso­effekterna omfattar tillväxt, organstorlekar, fertilitet, pigmentering, erosion av fenor, hudsår och ett enzym för avgiftning. Resultatet visar på försämrad hälsa hos abborrarna på samtliga förorenade platser jämfört med en icke-förorenad referensstation.

– Det visar tydligt att både gamla och nya miljösynder fortsät­ter att påverka vår miljö, säger Tomas Hansson.

Studien är nyligen publicerad i den vetenskapliga tidskriften Ar-chives of Environmental Contamination and Toxicology.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.