Mikroplast i tandkräm förbjuds

publicerad 8 januari 2016
Många tandkrämer ifrån de stora apotekskedjorna innehåller små plastkulor

Ett förbud mot att använda små plastkulor i kosmetika produkter som tandkräm och rakgel har gått igenom den amerikanska kongressen och Vita huset. Det är den ökade oron för mängden plastföroreningar i haven som ligger bakom beslutet.

Amerikanska forskare har räknat ut att fem biljoner plastbitar flyter runt i haven med en vikt på 269 000 ton. Allt plast är dock inte synlig för ögat.

Enligt den amerikanska vetenskapliga tidskriften Science utgör 13 000 ton av den totala mängden mikroplatser som förs ut i världshaven från land via reningsverk och dagvatten.

En del tandkrämer innehåller plastkulorna som ska ha en skrubbande funktion på tänderna. Även en del hudkrämer innehåller skrubbande plast. Sedan förs platsen vidare ut i handfatet och vidare till vattenreningsverken som bara fångar upp en del av materialet. Resten förs vidare och hamnar till sist i haven.

Lagförslaget, som kallas  ”Microbead-free waters act of 2015” och träder i kraft nästa årsskifte, tvingar producenterna att ta bort de mikrometersmå plastkulorna i kosmetika ifrån marknaden.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.