Miljö

Matföretag sviker klimatlöften

De tio största livsmedelsföretagen avger tillsammans 264 miljoner ton växthusgaser, mer än Sverige, Norge, Danmark, och Finland sammanlagt. Om de räknades som ett land skulle de hamna på 25:e plats när det gäller högst utsläpp, rapporterar Oxfam.

De tio företagen är Associated British Foods, Coca-Cola, Danone, General Mills, Kellogg, Mars, Mondelez International, Nestlé, Pep­siCo, samt Unilever.
Trots att företagen har lovat att sänka sina utsläpp och göra sig av med leveranser som innebär avskogning, främst när det gäller Palmolja, har de bara till viss del hållit dessa löften. Det finns inte heller någon ursäkt att inte öka avskogningsmålet till alla varor i stället för bara palmolja, skriver Oxfam.

De tio stora måste sätta nya mål för växthusutsläpp genom leve­ranskedjan. Men de kan inte ta sig an klimatfrågan ensamma. De har en plikt att använda inflytande för att påverka andra företag och regeringar att skyndsamt utföra åtgärder för klimatet, enligt rapporten.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!