Livsmedelsjättar lobbar för att stoppa ny miljölag

publicerad 22 oktober 2018

Flera av världens största livsmedelskonglomerat, bland annat Nestlé och Coca-Cola, försöker nu använda lobbying för att stoppa en EU-lag mot plastnedskräpning.

Det handlar om livsmedelsjättarna Nestlé, Coca-Cola, Pepsico och Danone. De multinationella bolagen använder sig av lobbying för att stoppa en ny lag från EU-rådet som kräver att tillverkare att plastflaskor gör så att kapsylen inte kan tas bort från flaskan.

EU-lagen är till för att förhindra plastnedskräpningen av naturen då plastkapsyler är ett de vanligaste föremål som skräpar ner naturen. Plastkapsyler som kastas i hav och sjöar bryts ner till mikroplatser som utgör ett hot det marina livet, rapporterar The Independent.
De fyra livsmedelsjättarna motsätter sig EU-lagen men föreslår istället att ingå ett icke-bindande åtagande för att 90 procent av deras tillverkade plastflaskor ska återvinnas från och med 2025, då den nya EU-lagen väntas träda i kraft.

Icke löstagbara plastkapsyler är någonting som flera livsmedelsföretag använder sig av idag för att minska nerskräpningen av naturen.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!