MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 2 mars 2024

lördag 2 mars 2024

Korallrev utanför Filippinerna täckt av gamla munskydd

publicerad 13 mars 2021
- av Isac Boman
Korallreven är fyllda med använda ansiktsmasker.

Den extrema hysterin kring covid-19 har haft ytterst direkta effekter på miljön. Dykare har nu upptäckt ett korallrev utanför Filippinerna som är fullkomligt överöst av munskydd.

Munskydd, ansiktsvisir och medicinskt avfall fastnar på korallrev nära den filippinska huvudstaden Manila. Enligt en uppskattning från Asian Development Bank ska staden som mest ha haft upp emot 280 ton extra medicinskt avfall per dag som en följd av den stora efterfrågan på munskydd på grund av covid-19-hysterin, rapporterar den brittiska statskanalen BBC.

I december förra året uppskattade miljögruppen OceansAsia att hela 1,56 miljarder munskydd hamnat i havet under 2020. Omräknat till plastföroreningar uppgår detta till mellan 4 680 och 6 240 ton.

Miljögrupper varnar för att plasten i munskydden bryts ner och konsumeras av fiskar och andra djur i och vid havet och uppmanar den filippinska regeringen att förbättra sin hantering av medicinskt avfall för att förhindra ytterligare förorening av vattnet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Flykten från New York

RecensionerJan Sundstedt: John Carpenters cyniska syn på mänskligheten tar sig uttryck i vad som kan vara den coolaste polisstat som skådats på vita duken.

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend