Häst och får slår världsrekord

publicerad 9 september 2023
- av Sofie Persson

Miniatyrhästen Rose och fåret Beanie har, under klok vägledning av sin ägare Noeline Cassettari, slagit världsrekord i antal trick på en minut.

Fåret Beanie kan bland annat snurra, lyfta på frambenen, torka fötterna och gå igenom en ring. Miniatyrhästen Rose kan saker som att stanna, buga, ringa en klocka och plocka ut spelkort ut en kortlek. Båda djuren kan göra omkring 100 trick vardera.

Rose har nu slagit världsrekord i antal trick en häst kan göra på en minut. Totalt 13 trick lyckades hon göra.

Fåret Beanie kan göra 11 trick och slår därmed världsrekord i flest antal trick ett får har gjort på en minut.


Noeline, som bor i Australien, blev inspirerad av sin amerikanska vän Megan Reimann vars ko Ghost innehar världsrekordet för antal trick en ko kan göra på en minut.

Rose kom till Noeline som ett föl för 21 år sedan och har varit en viktig del av livet sedan dess. Beanie har varit i hennes ägo sedan han var tre månader gammal.

Noeline berättar att hon såg andra träna sina djur och lära ut trick, men att djuren ofta inte såg ut att tycka om träningen. Hennes man, som är psykolog, föreslog då att hon skulle använda sig av positiv förstärkning för att lära sina djur, något som fungerat alldeles utmärkt, menar Noeline.

Rose och Beanie är de enda djur förutom hundar som vunnit en Grand Champion-titel genom ”Do More With Your Dog”, säger hon till Guinness World Records.

Noeline har, förutom Rose och Beanie, även fåret Jacket, miniatyrhästen Thumbelina, miniåsnorna Chelsea och Cindy, laman Cadbury och minikorna Ebony, Coco, Minne, Saxon och Hooray. Samtliga kan utföra trick och Thumbelina har också deltagit i tv-programmet America’s Got Talent.

Noelines nästa utmaning är hennes vän Megans kos världsrekord, där miniatyrkon Ebony ska försöka slå rekordet.


Fakta: Positiv förstärkning

En psykologisk metod där önskvärda beteenden belönas för att uppmuntra att beteendet upprepas. Ett exempel är när man ger en hund godis när den sitter på kommando, vilket uppmuntrar hunden att sätta sig vid tillsägelse.

Negativ förstärkning är när ett oönskat eller obehagligt stimulus tas bort för att öka sannolikheten att ett visst beteende upprepas. Ett exempel kan vara att stänga av ett irriterande ljud när en hund sitter, vilket uppmuntrar hunden att sitta fler gånger för att undvika ljudet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!