Här bärs Greta Thunberg bort av tysk polis

Klimatöverdrifterna

publicerad 17 januari 2023
- av Markus Andersson
Klimatalarmisten bärs flinandes iväg av polis i samband med protester vid ett planerat brunkolsbrott i Tyskland.

Greta Thunberg var en av flera klimatalarmister som på tisdagen omhändertogs av polis i tyska Lützerath. På platsen har protester mot planerad kolbrytning ägt rum den senaste veckan.

I helgen samlades klimatalarmister och extremister i närliggande Keyenberg för att protestera mot det planerade brunkolsbrottet i Lützerath. Protesterna har sedan fortsatt.

Thunberg bars bort av tre poliser i samband med att hon befann sig nära brunkolsbrytningen Garzweiler i västra Tyskland. Enligt vittnen såg man henne sitta ensam i en stor polisbuss efter omhändertagandet.

– Greta Thunberg var del av en grupp aktivister som rusade mot kanten. Hon stoppades och vi bar bort henne och resten av gruppen från den omedelbara farozonen för att identifiera dem, säger polisen enligt Reuters.

Även på söndagen spreds bilder på när klimataktivisten avlägsnades från området, rapporterade Fria Tider.


Bakgrund: Brunkolsbrottet i Lützerath

Det tyska bolaget RWE planerar att utvidga brunkolsbrytningen Garzweiler vilket kommer att innebära att byn Lützerath grävs upp.

Klimatalarmister har för att förhindra brytningen ockuperat Lützerath under de senaste två åren. Berlin och delstaten Nordrhein-Westfalen har gett sitt godkännande till planerna.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.