Här är tipsen för vinterns fågelmatning

publicerad 14 november 2021
- av Sofie Persson
En trio domherrar tar en paus på ett fågelbord i Finland.

När vintern nu är på ingående är det många som väljer att sätta upp matning för fåglar. Här får du några bra tips att tänka på.

Att sätta upp ett fint fågelbord och ge mat till fåglar är ett stort glädjeämne för många under vintern. Det är trevligt att kika på de olika fågelarterna och man känner sig mer som ett med naturen. Det hjälper även fåglarna att klara av de kalla vintermånaderna. Samtidigt är det vissa saker som kan vara bra att tänka på, skriver tidningen Land.

Hur man placerar maten är viktigt för fåglarnas hälsa. Om man lägger maten i exempelvis ett fågelbord med hus blir det lätt så att fåglarna ”sitter” i maten och då kan sjukdomar spridas lättare via dem. Häng därför gärna upp exempelvis rör där det finns öppningar på båda sidor. Nätrör eller talgbollar är också bra, men ta bort näten från talgbollarna då dessa kan skada fåglar och andra djur senare.

Ser man sjuka eller döda fåglar vid matningen, sluta då ge mat i några veckor och gör rent med såpa.

Många fåglar gillar också att äta fallande frön och nötter på backen. Då blir det igen att de ”sitter” i maten och kan sprida sjukdomar. För att motverka detta kan man flytta matningen en liten bit och ofta eller dagligen sopa lätt under matningen för att sprida ut de fallande fröna.

Att ha matningen nära buskar och träd är bra för de mindre fåglarna. Då vågar de sig lättare fram.

Olika fåglar gillar väldigt olika mat, men viss föda gillas generellt bättre och andra sämre.

  • Solrosfrön. Ofta populärt bland alla fåglar.
  • Hampafrön. Gillas också av de flesta.
  • Jordnötter. Gillas främst av mesar och hackspettar.
  • Margarin/smör. Mesar och hackspettar gillar framför allt detta. Smeta ut direkt på bark på ett träd.
  • Äpplen och bär. Gillas främst av trastar och sidensvansar.
  • Fett. Det är inte farligt. Man kan lägga ut härdat och mättat fett. Fett från julskinkan går också bra.
  • Talgbollar. Kan vara väldigt olika beroende på sort, men uppskattas ofta av många fåglar.
  • Saffran i små mängder. Saffran i sig är giftigt men att lägga ut en gammal lussekatt eftersom det är så lite mängd i dem.
  • Undvik vete. Vete är energifattigt och är därför bra att undvika.

Det är inte nödvändigt att mata hela vintern om man inte vill, fåglarna hittar som regel alltid mat på andra ställen. Sätt gärna ut lite vatten också, speciellt om det är torrt i luften.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.