Hållbart jordbruk är lösningen

publicerad 8 juni 2016

”Hållbart jordbruk – utmaningar och lösningsförsök” är rubriken till en ny skrift som Tyska statens miljöstiftelse, DBU, har publicerat. Heinrich Bottermann, stiftelsens generalsekreterare, presenterade den på en presskonferens den 15 april.

– Vaddens växande befolkning ställer allt större krav på kvalitativt värdefulla och billiga livsmedel, förklarade Bottermann och fortsatte.

– Samtidigt ökar behovet av växter för djurfoder och som råvara för industri och energianvändning.

Enligt Heinrich Bottermann är det nödvändigt att bevara jord­bruksmarkens produktivitet, vilket inte sker inom mellaneuropeisk livsmedelsproduktion. Den biologiska mångfalden har krympt kolossalt. Samtidigt gäller det att även djurhållningen måste motsvara djurens natur.

Bottermann tänker sig en kompromiss mellan eko­logiskt och konventionellt jordbruk.

Vi behöver ett balanserat men intensivt brukande av dagens jor­dar i och med att ytorna är begränsade. Idag är jordbruksprodukter ofta alldeles för billiga. Det sker på bekostnad av naturen, djuren eller människorna.

Bottermann står upp för mindre köttätande. Han räknar med den kommande generationen som utvecklar en annan livsstil där kött inte längre står högt i kurs.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.