Grönt ljus till Monsantos GMO-majs i Frankrike

publicerad 2 augusti 2013

Genmodifierad majs har varit förbjuden sedan mars 2012 i Frankrike. Men förbudet hävdes under torsdagen, enligt ett beslut från högsta domstolen, rapporterar internationella medier.

Franska demonstranter vill inte att Monsanto ska modifiera deras majs. Foto: Flickr/Ernest Morales/CC BY-NC-ND 2.0
Franska demonstranter vill inte att Monsanto ska modifiera deras majs. Foto: Flickr/Ernest Morales/CC BY-NC-ND 2.0

Det gäller majssorten MON810 som kommer från den kontroversiella GMO-jätten Monsanto, som ska få odlas och planteras i jordbruksmarken. Det är andra gången på två år som Frankrikes statsråd kört över regeringen när det gäller frågan om att häva förbudet mot MON810, skriver Rysslands Röst.

Frankrike är EU:s största producent av sädeskorn och en högljudd motståndare till GMO. Man hävdar bland annat att tekniken medför miljörisker.

Regeringen stödjer inte genmodifiering. Speciellt inte MON810 som är resistent mot bekämpningsmedel, säger landets jordbruksminister Stéphane Le Foll enligt AFP.

MON810 är en av få genmodifierade grödor som får odlas enligt EU-regler.

Förra året fann en fransk domstol Monsanto skyldiga till kemisk förgiftning då bonde i Lyon lidit av neurologiska skador som orsakats av ett av Monsantos ogräsmedel.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.