Gretas privata säkerhetsvakter knuffade iväg granskande journalist

publicerad 24 januari 2020
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Var det en slump att Ingemar Rentzhog passerade Greta på hennes första skolstrejksdag? Varifrån kommer Gretas privata säkerhetsvakter? Vem finansierar hennes team?

Den nu 17 år unga aktivisten Greta Thunberg fortsätter att lyftas till skyarna och kändisskapet tycks inte ha någon ända och hon har nått en närmast religiös status i stora kretsar. Men vilka ligger bakom Gretas framgångar?

Den kanadensiske journalisten Keean Bexte arbetar vidare med granskningen av den världskända klimataktivisten. Han har tidigare konfronterat Greta som avböjt att kommentera frågor om hennes påverkan på det Kanadensiska valet vid hennes besök i Alberta under den pågående valkampanjen.

Bexte tog sig till Stockholm och besökte Kungsholmen där Greta genomförde sin strejk utanför riksdagen.

Greta avböjer igen att kommentera frågor om hennes strejk och skolfrånvaro var spontan och varför hennes bil påträffades full med plastartiklar vid COP25-mötet.

När Bexte vill ställa kritiska frågor kördes han iväg av Gretas privata säkerhetsvakter som inte bar någon uniform, inte kunde legitimera sig och ville inte berätta vem som avlönade dem. När Bexte gjorde nya försök att ställa frågor blev vakterna aggressiva och började knuffa journalisten och uppträdde samtidigt hotfullt. Händelserna fångades på film och har publicerats av Rebel News i ett reportage.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!