Miljö

Gretas nya utspel på klimatmötet: ”Vi står på randen till massutrotning”

Det var ett ytterligare förhöjt tonläge som klimataktivisten Greta Thunberg kom med till FN:s klimattoppmöte under måndagen. En märkbart ilsken Thunberg förde bland annat fram att världen står inför en “massutrotning” och att hon “bestulits på sin barndom”.

Under FN:s klimattoppmöte i New York fick Greta Thunberg under gårdagen frågan av en journalist, mot bakgrund av att hon väckt intresse hos miljoner barn att kräva politisk handling emot klimatförändringar, om hur hennes budskap nu lyder till världens ledare.
– Ni har stulit mina drömmar och min barndom med era tomma ord, svarade en indignerad Thunberg.

– Vi står på randen till massutrotning.

Kritiker menar att klimatfrågan tränger undan verkliga miljöproblem, och snarare lyfts fram av politiska intressen eftersom den implicerar global maktcentralisering och höjda skattesatser på energi. Den vida omtalade svenska aktivisten har dock istället återkommit till att hon för fram en obekväm sanning för världens ledare som gör att de fortsätter att ignorera hennes utspel. Även i New York förde hon fram ett liknande budskap.

– Ni är inte mogna nog att säga som det är.

– Vi låter er inte slippa undan. Nu får det vara nog! Världen håller på att vakna. Förändring kommer oavsett ni vill det eller inte.

I panelen tillsammans med Thunberg satt FN:s generalsekreterare António Guterres som stämde in i förkunnelsen.

– Det är världens beslutsfattares plikt att inte bara lyssna på dessa unga människor och göra som de säger till oss att göra, utan att också stödja dem i deras aktioner för klimathandling över hela världen.

Direkt efter Guterres följde påve Franciskus upp på direktlänk från Vatikanstaten och vädjade även han till beslutsfattare att vidta åtgärder för klimatet.

Hela Thunbergs tal kan ses här.

 


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!