Gretas nya utspel på klimatmötet: ”Vi står på randen till massutrotning”

publicerad 24 september 2019
- av Isac Boman

Det var ett ytterligare förhöjt tonläge som klimataktivisten Greta Thunberg kom med till FN:s klimattoppmöte under måndagen. En märkbart ilsken Thunberg förde bland annat fram att världen står inför en ”massutrotning” och att hon ”bestulits på sin barndom”.

Under FN:s klimattoppmöte i New York fick Greta Thunberg under gårdagen frågan av en journalist, mot bakgrund av att hon väckt intresse hos miljoner barn att kräva politisk handling emot klimatförändringar, om hur hennes budskap nu lyder till världens ledare.

– Ni har stulit mina drömmar och min barndom med era tomma ord, svarade en indignerad Thunberg.

– Vi står på randen till massutrotning.

Kritiker menar att klimatfrågan tränger undan verkliga miljöproblem, och snarare lyfts fram av politiska intressen eftersom den implicerar global maktcentralisering och höjda skattesatser på energi. Den vida omtalade svenska aktivisten har dock istället återkommit till att hon för fram en obekväm sanning för världens ledare som gör att de fortsätter att ignorera hennes utspel. Även i New York förde hon fram ett liknande budskap.

– Ni är inte mogna nog att säga som det är.

– Vi låter er inte slippa undan. Nu får det vara nog! Världen håller på att vakna. Förändring kommer oavsett ni vill det eller inte.

I panelen tillsammans med Thunberg satt FN:s generalsekreterare António Guterres som stämde in i förkunnelsen.

– Det är världens beslutsfattares plikt att inte bara lyssna på dessa unga människor och göra som de säger till oss att göra, utan att också stödja dem i deras aktioner för klimathandling över hela världen.

Direkt efter Guterres följde påve Franciskus upp på direktlänk från Vatikanstaten och vädjade även han till beslutsfattare att vidta åtgärder för klimatet.

Hela Thunbergs tal kan ses här.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.