Gretas föräldrar ville TV-lansera henne redan 2016

publicerad 7 oktober 2019

Greta Thunberg och hennes föräldrar ville göra en TV-serie om hur Greta hade tvingat sin mamma och pappa att tänka om i klimatfrågan. Producenten Karin af Klintberg erbjöd sig att producera, men SVT tackade nej. Det skriver Expressen.

Karin af Klintberg berättar, att det var artisten och flyktingaktivisten Malena Ernman som först tog kontakt.

– Hon hade en jättegod idé om hur hennes dotter triggat henne att tänka om och hur Malena blev den ofrivilliga miljökämpen som slutade flyga, fick lägga om sitt yrkesval och göra en massa förändringar på hemmaplan, säger af Klintberg.


Annonser:


Malena Ernman hade börjat aktivera sig kring klimatfrågor istället för migrantfrågor och hon såg att dottern kunde bidra. Frågan var bara, om man rent praktiskt skulle kunna filma i och med att Greta på grund av sitt handikapp vid denna tid inte tyckte om att umgås med främlingar.

Malena Ernman förklarade dock, att dottern skulle klara av att bli filmad för den viktiga sakens skull. Karin af Klintberg trodde på idén, men SVT tackade ”nej”. Eva Beckman, programbeställare för kultur, fakta, evenemang och religion på SVT, säger att hon möttes av ett ganska ofärdigt förslag:

– Malena Ernman, Svante Thunberg och Stefan Sundström träffade mig för att de ville göra ett program om hur de skulle leva mer klimatsmart. Det var en ganska outvecklad idé och vi hade redan ett liknande projekt på gång med andra personer.

Familjen Ernman-Thunberg kommenterar avslaget i sin bok Scener ur hjärtat: ”Vi vet ju förstås hur svårflörtade SVT är när det gäller program om klimatet… Vi har själva försökt att sälja in olika programidéer, men inte ens uppbackade av Sveriges mest namnkunniga och framgångsrika tv-producent har det funnits något intresse.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.