Greta poserade på golvet på tågbild – i själva verket reste hon första klass

publicerad 16 december 2019

På sociala medier publicerade Greta Thunberg en bild av sig själv i ett ”överfullt” tåg genom Tyskland. Hon sitter i korridoren bland sitt bagage. I själva verket hade Deutsche Bahn senare givit henne och fadern platser i 1:a klass vilket inte framgick av Thunbergs utspel. Bilden har kritiserats för att vara ett PR-trick.

Far och dotter Thunberg hade uppenbarligen svårt att hitta plats på tåget genom Tyskland under den första delen av sin tågresa, men tyska Deutsche Bahn ordnade ett par fåtöljer åt dem i 1:a klass från Frankfurt am Main. Greta Thunberg valde ändå att låta sig fotas i korridoren bland allt bagage och publicera den utan att nämna att hon sedan blev erbjuden första klass.

 

Det tyska järnvägsbolaget gladde sig förvisso åt att Thunbergs reser med tyska tåg. Det skriver Deutsche Bahn på Twitter:

 

Sedan konstaterar man i något syrligare tonläge (översatt):

Det hade varit ännu trevligare, om du också hade berättat hur vänligt och professionellt du togs omhand av vår personal på din plats i 1:a klass.

Tweeten har uppmärksammats i Tyskland, men även i exempelvis brittisk och tjeckisk media. Man konstaterar mellan raderna, att den illusion Greta Thunberg ger av att åka enkelt på ”överfulla tåg” mest handlar om ett PR-trick.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån


 

*Artikeln har uppdaterats. Under Thunbergs två första tågsträckor var det svårt att hitta en plats vilket framgick av ursprungsartikeln om än något vagt, men klimataktivisten valde att publicera en bild när hon sitter på golvet trots att hon sedan blev erbjuden en plats i första klass vilket inte framgick av hennes utspel i sociala medier.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.