MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 24 februari 2024

lördag 24 februari 2024

Greenpeace skepp bordades under protest mot oljeborrning

publicerad 25 augusti 2017
Aktionen bestod bland annat av att Greenpeaceaktivister sjösatte en jordglob med budskap om att den norska staten inte ska tillåta oljeborrning i Arktis.

Under miljörättsorganisationen Greenpeace aktion mot Statoil och Lundin Petroleums oljerigg i Arktis blev deras skepp bordat av norska myndigheter.

Greenpeace genomförde en protestaktion mot Statoils oljerigg i Korpfjell i Arktis, som Lundin Petroleum är delägare i. Oljeborrningen sker med tillstånd av norska staten, vilket Greenpeace är starkt kritiska till.

Norska staten öppnar för första gången på tjugo år upp för ny oljeborrning. Greenpeace är nu vid den nordligaste plats som någonsin öppnats upp för oljeborrning i Norge, som skandalbolaget Lundin Petroleum är delägare i. Det är helt orimligt att Lundin Petroleum ska borra efter olja i känsliga arktiska vatten. Ett utsläpp här skulle få katastrofala effekter på naturen, säger Rolf Lindahl ansvarig för klimat- och energifrågor på Greenpeace.

Trots att Greenpeace själva menade att aktionen var fredlig blev deras skepp Arctic Sunrise bordat av den norska kustbevakningen och 35 aktivister greps. Greenpeace menar att den norska statens agerande strider mot Förenta nationernas havsrättskonvention, som medger rätt att genomföra fredliga protester till havs

Protester som de här är en internationell rätt internationell rätt enligt FN:s havskonvention, det måste Norge respektera, säger Rolf Lindahl.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!


Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend