Gräs kan bli vätgaskälla

publicerad 7 september 2016

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Brittiska forskare har visat att väte kan utvinnas från vanligt gräs med hjälp av solljus och en billig katalysator som skyndar på en kemisk reaktion utan att själv användas upp.

Det är första gången man har demonstrerat den här metoden, som skulle kunna leda till en hållbar metod för att producera vätgas. Forskningsresultatet har publicerats i Royal Society journal Proceedings A.

I de första experimenten kombinerades cellulosa med katalysatorn i en flaska och belystes med glödlampor, varpå man mätte hur mycket väte som framställdes. Sedan upprepades experimentet med gräs som inhämtats från en vanlig trädgård.

Våra resultat visar att större mängder väte kan framställas genom den här metoden. Vi har visat processens effektivitet med vanligt gräs från en trädgård. Så vitt vi vet är det första gången den här typen av rå biomassa har använts för att framställa väte på det här viset. Det är viktigt eftersom det kringgår behovet att separera och rena cellulosa, som kan vara både dyrt och arbetskrävande, säger Michael Bowker, professor vid Cardiff Catalysis Institute och medförfattare till rapporten.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!