Miljö

Gotland vill bli självförsörjande på el

Det blåser ordentligt på Gotland. Bara lite av all vindenergi om­vandlas till el men det räcker ändå till att täcka omkring 40 procent av regionens energibehov. Det säger Per Anders Croon, ordförande för Slitevind AB till tidningen Förnybar energi (2/2014).

Vindkraftsstationer på Näsudden, Gotland

Slitevind startades 1992 på Gotland i Slite ”av ett gäng entusiaster med goda framtidsvisioner”. Vindkraftföretaget är Gotlandsbaserat och ett av Sveriges äldsta med anläggningar i Norge, Finland och Sverige.

Gotlands kommun vill inte bara bli självförsörjd med energi utan även också exportör av förnybar energi. Inte förrän 2018 beräknas den nödvändiga ledningskapaciteten, 500 megawatt från idag 180, vara utbyggd.
– På sikt räknar vi med att klara 1 000 megawatt, säger Per Anders

Croon och är övertygad om att Gotland kan bli stor el-exportör, i fall våra politiker för en miljövänlig politik.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • Gotland
  • vindkraft