Miljö

Global städkampanj mot Shell

I början av månaden startade en global kampanj mot det holländska oljebolaget Shell där drygt 30 organisationer kräver att företaget städar upp i Ogoniland i Nigeria, skriver Jordens Vänner i ett pressmeddelande.


– Femtio år av oljeutvinning har gjort att regionen är gravt kontaminerats med olja. Nu är det hög tid för Shell att öka takten i städningen av Ogoniland, säger Rebecka Hallencreutz, ordförande i Jordens Vänner i Sverige.
kampanj-mot-shell-450
Namninsamling pågår

FN:s miljöprogram UNEP publicerade en rapport 2011 om konsekvenserna av oljeborrningen i Nigerdeltat. De konstaterade då att Shells åtgärder för sanering inte ens levde upp till företagets egna riktlinjer.

I vintras behandlades ett fall i en nederländsk domstol: representanter för lokalbefolkningen i Ogoniland stämde Shell för förstöring av sin mark. Shell dömdes till att betala skadestånd till en av bönderna, uppger Jordens vänner. Shell har annonserat att företaget drastiskt kommer att minska sin närvaro i området.

 

Kampanjen:
http://www.jordensvanner.se/2013/shell-stada-upp-efter-er

Text: Miljömagasinet

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!