Gifter sprids på svenska gårdar

Avfallet som vattenreningsverken avskiljer hamnar på bondgårdar där våran mat odlas. Det rör sig om allt från p-piller, läkemedelsrester, sjukhusavfall och tungmetaller som sprids ut över gårdarna – och bönderna får betalt för giftspridningen.

publicerad 21 november 2013
Antibiotika, narkosmedel och kvicksilver sprids över gårdarna

Svenska bönder får minst 36 000 kronor för att täcka sina jordar med det giftiga slammet som reningsverken lämnar efter sig. Det avslöjar Aftonbladet.

”Erkänt farliga ämnen”
Den statliga förvaltningsmyndigheten Naturvårdsverket är kritiska till att de 200 000 ton slam som reningsverken lämnar efter sig sprids ut över gårdar där mat odlas.

Slam är så kontaminerat med erkänt farliga ämnen att vi inte anser att det kan spridas. Det är både tungmetaller, som kadmium, och andra miljögifter som kan lagras i både djur och människor, säger Naturvårdsverkets vice ordförande, Johanna Sandahl, till Aftonbladet.

Några av substanserna som finns i slammet är; antibiotika, narkosmedel, kvicksilver, arsenik, bisfenol-A, och bromerade flamskyddsmedel. Även hormonreglerande mediciner såsom p-piller sprids på gårdarna.

Svenskt Vatten positiva
Men branschorganisationen Svenskt Vatten ser inga problem med att gifter sprids ut över åkrarna där våran mat odlas. Man stödjer sig på ”den vetenskap som finns i dag” och hävdar att det är ofarligt.

– Det är bra så länge det inte finns några hälsorisker och så länge nyttan överväger, säger Anders Finnsson, ansvarig för avlopp hos Svenskt Vatten, till Aftonbladet.

Enligt organisationen ”Ren åker, ren mat” sprider slammet hormoner motsvarande 5 000 ­p-piller per hektar. Det motsvarar 300 000 p-piller på en normalstor åkergård.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.