Miljö

Förvaltningsrätten: fel av Malmö stad att skjuta svan

Förra året sköt Malmö stad en svan som störde kanotister och båtar som passerade förbi. Många protesterade mot detta och nu har även Förvaltningsrätten beslutat att det var fel av staden att skjuta svanen.

När Malmö stad förra året i april beslutade att skjuta en svanhane väckte ett starkt engagemang hos många mot bakgrund av frågan om huruvida det är en tillräckligt bra orsak att döda ett djur för att människor ska kunna paddla kanot just på ett speciellt ställe. Svaret i Förvaltningsrätten blev till slut nej, rapporterar Sydsvenskan.
Svanen sköts samtidigt som hans partner ruvade på åtta ägg och anledningen var att svanen ansågs störa personer som åkte förbi i kanot eller båt. Då tog länsstyrelsen i Skåne beslutet av skjuta svanen – och beslutet kritiserade starkt av många, däribland av Djurens rätt och beslutet överklagades. Nu har Förvaltningsrätten gett kritikerna rätt i att det var fel att skjuta svanen.

I dombeslutet skriver rätten att svanen bara uppvisade ett naturligt beteende när den försvarade sin boplats och att det inte fanns risk för olyckor eller rapporter om allvarliga incidenter. Beslut om skyddsjakt ska tillämpas mycket restriktivt, skriver Förvaltningsrätten, och anser därmed att beslutet att skjuta svanen i Malmö i april förra året var fel.

 


Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!