Förvaltningsrätten: fel av Malmö stad att skjuta svan

publicerad 10 november 2020
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Förra året sköt Malmö stad en svan som störde kanotister och båtar som passerade förbi. Många protesterade mot detta och nu har även Förvaltningsrätten beslutat att det var fel av staden att skjuta svanen.

När Malmö stad förra året i april beslutade att skjuta en svanhane väckte ett starkt engagemang hos många mot bakgrund av frågan om huruvida det är en tillräckligt bra orsak att döda ett djur för att människor ska kunna paddla kanot just på ett speciellt ställe. Svaret i Förvaltningsrätten blev till slut nej, rapporterar Sydsvenskan.

Svanen sköts samtidigt som hans partner ruvade på åtta ägg och anledningen var att svanen ansågs störa personer som åkte förbi i kanot eller båt. Då tog länsstyrelsen i Skåne beslutet av skjuta svanen – och beslutet kritiserade starkt av många, däribland av Djurens rätt och beslutet överklagades. Nu har Förvaltningsrätten gett kritikerna rätt i att det var fel att skjuta svanen.

I dombeslutet skriver rätten att svanen bara uppvisade ett naturligt beteende när den försvarade sin boplats och att det inte fanns risk för olyckor eller rapporter om allvarliga incidenter. Beslut om skyddsjakt ska tillämpas mycket restriktivt, skriver Förvaltningsrätten, och anser därmed att beslutet att skjuta svanen i Malmö i april förra året var fel.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!