Fortsatt miljögifter i surströmming

publicerad 16 september 2017

Den strömming som surströmming tillverkas av innehåller fortsatt så pass höga halter av dioxin och PCB att vi bör begränsa vårt intag av fisken. Det visar Livsmedelsverkets analyser.

Barn, ungdomar och kvinnor i barnafödande ålder bör inte äta strömming och annan fisk med höga halter av dioxin och PCB oftare än två-tre gånger per år.

Övriga kan äta fisken högst en gång per vecka. Både strömming, sill och vildfångad lax och öring från Östersjön inklusive Bottniska viken omfattas av kostråden, liksom vildfångad sik från Vänern och Vättern, och vildfångad röding från Vättern.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet




Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.