Miljö

Felaktiga uppgifter om 50-gradig värme i södra Europa

Fler medier har rapporterat om hur Portugal väntades få rekordtemperaturer på 50 grader. Nyheten visade sig dock vara felaktig och uppgifterna dementeras av portugisiska myndigheter.

I förra veckan rapporterade flera svenska medier, bland annat Aftonbladet, Expressen, SVT, Sveriges Radio och Nyheter24, om att det i Portugal på torsdagen väntades bli hela 50 grader varmt. Uppgifterna om värmeböljan kom från Portugals metrologiska myndighet.
Men det visade sig inte bli några 50 grader i Portugal. Redan på tisdagen gick Portugals metrologiska myndighet ut och sänkte sin prognos med nästan 10 grader. Temperaturen låg istället på 40-42 grader, långt under det tidigare portugisiska värmerekordet på 47,9 grader från 2003, rapporterar Euronews.

Varken Aftonbladet, Expressen, SVT, Sveriges Radio eller Nyheter24 har i skrivande stund lagt upp en dementi eller ändrat den felaktiga informationen i sina artiklar.

 

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • värme