MORGONDAGENS DAGSTIDNING – torsdag 22 februari 2024

torsdag 22 februari 2024

Får misshandlas vid klippning

publicerad 6 november 2014

Den amerikanska djurrättsorganisationen Peta har filmat klippning inom ullindustrin på 17 australiensiska ullfarmer. Där visas får som trycks ned på marken och får slag i ansiktet eller misshandlas med klippverktygen, rapporterar Djurens Rätt.

Djur som skadas vid klipp­ningen sys slarvigt och snabbt ihop vid fullt medvetande. Farmerna ansvarar enligt Peta for över fem procent av landets ullproduktion.

– Det finns inga märkningar för ull. Det enda sättet som konsument att vara säker på att man inte bidrar till fårens lidande är att titta på klädetiketten och, om det står “ull”, lägga tillbaka plagget på hyllan, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Och risken är stor att ull från farmer där hanteringen orsakar lidande för faren även säljs i Sverige.

– Det är tyvärr inte första gången vi ser bevis på grava missförhål­landen inom ullindustrin, men också när det gäller päls, skinn och dun. Vi rekommenderar företag som säljer ull och andra djurmaterial att utveckla och börja använda alternativa material utan djurpro­dukter, säger Camilla Björkbom.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend