Får misshandlas vid klippning

publicerad 6 november 2014

Den amerikanska djurrättsorganisationen Peta har filmat klippning inom ullindustrin på 17 australiensiska ullfarmer. Där visas får som trycks ned på marken och får slag i ansiktet eller misshandlas med klippverktygen, rapporterar Djurens Rätt.

Djur som skadas vid klipp­ningen sys slarvigt och snabbt ihop vid fullt medvetande. Farmerna ansvarar enligt Peta for över fem procent av landets ullproduktion.

– Det finns inga märkningar för ull. Det enda sättet som konsument att vara säker på att man inte bidrar till fårens lidande är att titta på klädetiketten och, om det står ”ull”, lägga tillbaka plagget på hyllan, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Och risken är stor att ull från farmer där hanteringen orsakar lidande för faren även säljs i Sverige.

– Det är tyvärr inte första gången vi ser bevis på grava missförhål­landen inom ullindustrin, men också när det gäller päls, skinn och dun. Vi rekommenderar företag som säljer ull och andra djurmaterial att utveckla och börja använda alternativa material utan djurpro­dukter, säger Camilla Björkbom.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.