Miljö

Får misshandlas vid klippning

Den amerikanska djurrättsorganisationen Peta har filmat klippning inom ullindustrin på 17 australiensiska ullfarmer. Där visas får som trycks ned på marken och får slag i ansiktet eller misshandlas med klippverktygen, rapporterar Djurens Rätt.

Djur som skadas vid klipp­ningen sys slarvigt och snabbt ihop vid fullt medvetande. Farmerna ansvarar enligt Peta for över fem procent av landets ullproduktion.
– Det finns inga märkningar för ull. Det enda sättet som konsument att vara säker på att man inte bidrar till fårens lidande är att titta på klädetiketten och, om det står “ull”, lägga tillbaka plagget på hyllan, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Och risken är stor att ull från farmer där hanteringen orsakar lidande för faren även säljs i Sverige.

– Det är tyvärr inte första gången vi ser bevis på grava missförhål­landen inom ullindustrin, men också när det gäller päls, skinn och dun. Vi rekommenderar företag som säljer ull och andra djurmaterial att utveckla och börja använda alternativa material utan djurpro­dukter, säger Camilla Björkbom.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • djurplågeri
  • ull