Miljö

EU vill minska plastpåsanvändning

Över åtta miljarder plastpåsar hamnar varje år som skräp i den europeiska naturen. Det oroar sig EU:s miljökommissionär Janez Potocnik över. Han vill nu ta itu med detta problem som belastar oss i hundratals år. Svårt nerbrytbara delar som är giftiga äts av fiskar och hamnar i näringskedjan.

EU-kommissionen vill förändra lagstiftningen. Det ska bli tillåtet för länder att helt förbjuda vissa plastpåsar, rapporterar Sveriges Radio Pl den 4 november.
Redan i dag finns i Frankrikes matbutiker plastkassar bara som undantag, man handlar med medhavda kassar i tyg. I Österrikes butiker har varor som toapapper och köksrullar med mera inte plastats in utan förpackats i papper sedan cirka 30 år tillbaka. I Irland har man infört speciella avgifter vilket har lett till 95 procent minskad användning av plastpåsar enligt EU-kommissionen.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • EU
  • Plastpåsar