EU vill minska plastpåsanvändning

publicerad 11 april 2014

Över åtta miljarder plastpåsar hamnar varje år som skräp i den europeiska naturen. Det oroar sig EU:s miljökommissionär Janez Potocnik över. Han vill nu ta itu med detta problem som belastar oss i hundratals år. Svårt nerbrytbara delar som är giftiga äts av fiskar och hamnar i näringskedjan.

EU-kommissionen vill förändra lagstiftningen. Det ska bli tillåtet för länder att helt förbjuda vissa plastpåsar, rapporterar Sveriges Radio Pl den 4 november.

Redan i dag finns i Frankrikes matbutiker plastkassar bara som undantag, man handlar med medhavda kassar i tyg. I Österrikes butiker har varor som toapapper och köksrullar med mera inte plastats in utan förpackats i papper sedan cirka 30 år tillbaka. I Irland har man infört speciella avgifter vilket har lett till 95 procent minskad användning av plastpåsar enligt EU-kommissionen.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.