En av fem elefanter död inom tre år

publicerad 15 oktober 2014

100 000 elefanter beräknas ha dödats av tjuvjägare under de senaste tre åren. Mellan 2010 och 2012 dödades i snitt 6,8 procent av populationen per år – precis över 20 procent under tre år, enligt en ny studie som publicerats i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Det innebär att populationen minskar, eftersom elefanterna bara förökar sig med fem procent om året.

Enligt rapporten nådde jakten en topp 2011 och har avtagit se­dan dess. Varför är svårt att veta, men en teori är att förbudet mot elfenbensauktioner i Kina påverkar. Det infördes så sent som 2011. Liknande massjakt har inträffat förr.

– Jag måste vara optimistisk. Jag har sett allt det här förr på 70- och 80-talen. Då lyckades vi stoppa jakten och savannerna lämnades i fred under 20 år. Jag tror att vi kan göra det igen, säger lam Douglas-Hamilton, medförfattare till studien och grundare av organisationen Save the Elephants.

Men om inte jakten stoppas kan elefanten vara utdöd inom ett århundrade, säger forskare till BBC.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.