Miljö

Elever bestrålade krasse

Frön och groddar är extra känsliga för miljöpåverkan vilket gör dem lämpliga för korttidsexperiment

Fem danska elever i klass nio på Hjallerup skola på Jylland utförde ett uppmärksammat mobilstrålningsexperiment på biologin, rapporterar Danmarks television DR.

På 12 tallrikar lade de vardera 400 frön av smörgåskrasse. Sex tallrikar utsatte de för strålning av trådlöst nätverk (wifi), de sex övriga tallrikarna inte.
Elevernas resultat visade att fröna som utsattes för strålning hade stannat i växten eller dött. Grupparbetet gav dem en finalplats och 1000 kronor i tävlingen ”Unge forskere”, men även internationell uppmärksamhet.

Olle Johansson, professor vid Karolinska Institutet i Stockholm, har visat stort intresse för experimentet. Tillsammans med Marie-Claire Cammaert, forskare vid Université libre i Bryssel, vill han upprepa försöket under vetenskapligt kontrollerade former.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!