Du äter mikroplast motsvarande ett kreditkort i veckan

publicerad 31 juli 2019
Äta plast? Ingen höjdare.

Genom intag av mat och dryck kan en person få i sig så mycket som fem gram mikroplast per vecka, vilket motsvarar vikten av ett vanligt kreditkort. Det mesta av plasten kommer från vattnet vi dricker. Det här visar en ny australiensisk forskningssammanställning som gjorts på uppdrag av World Wildlife Fund, WWF.

Mikroplast är ett samlingsnamn för små plastfragment på upp till fem millimeter i storlek. Oavsett om de har producerats så små från början eller om de blivit så små på grund av slitage eller nedbrytning.

Siffran fem gram, som är ett globalt genomsnitt, har tagits fram genom att man sammanställt resultaten från 52 redan publicerade vetenskapliga studier, som handlar om mänskligt intag av plast. Studien har genomförts vid Australian University of Newcastle på uppdrag av WWF och går att läsa om i “No Plastic Nature: Assessing Plastic Ingestion from Nature to People”.

Summan för ett helt år landar på cirka ett kvarts kilo plast per person totalt.

 

Text: Birthe Storaker. Översättning: Madeleine Lidman

Läs hela artikeln i TV Helse. Återpublicerat från NewsVoice.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.