”Den hemliga jordmånskatastrofen”

publicerad 21 december 2017

Varje år försvinner sju miljoner hektar bördig jord på jorden genom storskalig exploatering och annan förstörelse, en yta som är lika stor som hela Irland.

Det rapporterar det tyska nyhetsbrevet Sonnenseite (9 dec.) och syftar till forskaren Gerth M. Neugebauer som presenterar sitt arbete om kulturlandskapets historia i en nyutkommen bok Erde in Not : Die heimliche Bodenkatastrophe.

Neugebauers speciella intresse ligger på Medelhavsländernas kustområden med tonvikt på Spanien.

– Som mellaneuropeiska turister i stora skaror vistas vi i områden som är totalt förstörda, exploaterade av fastighetsbebyggelse och vägar, konstaterar han och fortsätter, det är bara några få människor som drar nytta av denna turism medan många generationer framöver kommer att drabbas av att jorden har gått förlorad.

Enligt en FN-studie kommer hela Medelhavskusten att vara förstörd år 2025, en region som anses vara vaggan för vår västerländska civilisation. Neugebauer vill väcka uppmärksamhet med sin bok och visa förändringsförsök, om än blygsamma, skriver Sonnenseite.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.