De här är de tre värsta tygerna för miljön

publicerad 5 oktober 2017
Exempel på fleecetröja som släpper ifrån sig mikroplaster vid tvätt

De tre värsta tygerna för miljön är fleecetröjan, akryl och polyester, enligt tidningen Land. Tygerna orsakar allvarliga miljöproblem längre ned i ekosystemet.

Ett fleeceplagg släpper i snitt ifrån sig runt 1 900 plastfragment när det tvättas. Endast en liten del fångas upp av reningsverkens system. I havet ställer plastfragmenten till med problem för djur som äter plasten. Ett bättre alternativ till fleece är tröjor av naturmaterial som ull, ullfrotté och bomullsfleece.

Stickade plagg är ofta gjorda av akryl eller akrylblandning. Baksidan är att tillverkningen av akryl är långt ifrån miljövänlig. Det vanligaste konstfibret är polyester, vilket används i allt från träningskläder till silkesliknande klänningstyger. Ofta används också polyester och bomull i blandade textilmaterial.

Råmaterialet i polyester kommer vanligen från fossila källor, men miljöpåverkan kan minskas om polyestern tillverkas från återvunnet material. Det kan vara återvunna petflaskor och spillmaterial från textil- och plastproduktion. Dessvärre hjälper det inte påverkan på haven. Varje tvätt sliter på tygerna och bidrar till utsläpp av mikroplaster.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!