Rosentärna
Foto: Flickr/USFWS/CC BY 2.0

Därför äter havsfåglar plast

Publicerad 12 januari 2017, uppdaterad kl. 8:18

Många havslevande djur får i sig din plast som människan kasserar i haven. Forskare vid University of California, Davis, tror nu att de har svaret på varför fåglar dras till plast.

Orsaken är att den ger ifrån sig dimetylsulfid, ett ämne som frigörs när plankton bryts ned, till exempel när de är på väg att ätas upp av krill eller andra mikroorganismer som vissa fåglar tycker om att äta. Det utgör därmed en ”middagsklocka” som fåglarna har utvecklat för att kunna upptäcka.

Annons:


Även fåglar som inte lever av dessa organismer äter plast, men i mindre mängder.

Det kan även vara så att plast ger ifrån sig andra ämnen som har liknande effekt på andra djur, menar forskarna.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

  • Bertil Andersson

    Har läst om många olika förslag till uppfinningar som skall rensa vattnen från skräp och plaster. Den ena mer fantasirik än den andra. Givetvis inte ett ord om att verkligen ta i med hårdhandskarna mot den förorening av vattnen som pågår. Utrusta de här forskarna med håvar så kan de åka ut och samla in en del skräp så gör de naturen ngn nytta.

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend