Costa Rica har inte använt fossila bränslen på två månader

publicerad 24 september 2016
Corcovado National Park i Costa Rica

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Går det att effektivt klara sig utan fossila bränslen för elproduktion? Det är en ständigt återkommande fråga i miljödebatter av olika slag. Costa Rica har de senaste två månaderna visat att det är fullt möjligt, under 2016 har landets el bara producerats av förnybara källor under 150 dagar, och 76 dagar helt i sträck.

Glada entusiaster erkänner förvisso att Costa Rica är ett litet land med en relativt liten elförbrukning, men menar ändå att det här visar att det faktiskt är möjligt att i stor skala få bort fossila bränslen och ersätta dem med förnybar energi, rapporterar Mashable.

Kritiker menar dock att Costa Rica har sällsynt bra möjligheter att producera el från vattenkraft och att de dammar och liknande som behövs förvisso skapar ren el, men samtidigt utgör ett hot mot lokalbefolkningen i området och det lokala djurlivet.

Ansvariga för Costa Ricas elproduktion är däremot mycket glada över framgångarna och säger att invånarna kan se fram emot fler månader av helt kolfri elektricitet och att projektet känns stabilt och kommer att gynna hela landet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!